Honda Forza 125 2021 dilancarkan di pasaran Eropah, kini dilengkapi HSTC dan patuh piawaian Euro 5

Model skuter terbaharu Honda Forza 125 2021 dilancarkan secara rasmi di pasaran Eropah baru-baru ini, tampil dengan beberapa perubahan terkini yang lebih menarik. Antaranya ialah perubahan kosmetik yang lebih segar melibatkan fairing depan dan sisi, cermin pandang belakang, panel sisi belakang dan bahagian penutup enjin.

Perubahan tersebut menjadikan penampilan keseluruhan Forza 125 kini lebih ramping dan meningkatkan lagi ciri aerodinamiknya. Skrin kawalan elektrik juga telah direka semula dengan tambahan ketinggian berukuran 40 mm untuk perlindungan angin yang maksimum. Selain itu soket USB kini menggantikan port pengecas ACC 12V.

Sistem penjana kuasa pula memperlihatkan enjin eSP (enhanced Smart Power) kini dilengkapi teknologi HSTC (Honda Selectable Torque Control) serta patuh piawaian Euro 5. Enjin bersesaran 125cc (4 stroke-4 valve liquid-cooled) itu dilengkapi sistem PGM-FI dan dipadankan transmisi automatik V-Matic. Jumlah kuasa yang dihasilkan adalah sebanyak 14.75hp (11.0kW) @ 8,750rpm dengan tork 12.2Nm @ 6,500rpm.

Honda Forza 125 juga didatangkan dengan kemudahan sistem Smart Key, sistem lampu LED sepenuhnya, ruang di bawah tempat duduk yang boleh memuatkan dua buah helmet bermuka penuh, dan ruang poket di bahagian dalam sebelah kiri fairing yang boleh dikunci untuk kemudahan simpanan botol air atau telefon bimbit.

Untuk model tahun 2021, casis Honda Forza 125 masih kekal sama seperti tahun sebelumnya, termasuk fork depan teleskopik 33 mm yang dipadankan penyerap kejutan belakang berkembar (twin rear shock absorbers). Forza 125 mempunyai berat hanya 161 kg, mudah dikendalikan pada kelajuan perlahan atau ketika meletak kenderaan.

Roda depan aluminium Forza 125 dipasangkan tayar 120/70-R15, sementara saiz tayar belakangnya ialah 140/70-14. Brek cakera depan tunggal sebesar 256 mm melakukan tugas pemberhentian dengan cekap, digandingkan dengan cakera belakang 240 mm. Sistem ABS seterusnya memberikan kawalan brek tambahan pada permukaan licin.

Menurut Honda, salah satu tujuan asal Forza 125 ialah untuk menawarkan tahap penjimatan bahan api dan mengurangkan kekerapan ke stesen minyak untuk pengguna biasa. Dengan tangki bahan api berkapasiti 11.5 liter, jarak perjalanan hampir 500 km boleh dicapai berdasarkan tahap kecekapan ekonomi sekitar 42.7 km/l (WMTC mode).

Honda Forza 125 2021 boleh didapati dalam lima pilihan warna menarik seperti Pearl Nightstar Black, Lucent Silver Metallic, Mat Cynos Grey Metallic, Pearl Cool White dan Mat Carnelian Red Metallic. Pilihan aksesori asli termasuklah ’45-litre Smart top box’, ’35-litre top box’, ‘Rear carrier rack (direct fitment)’, ‘Inner bags’ dan ‘Heated grips’.